Siirry pääsisältöön

Miten villakoirat liittyvät synnytyksen käynnistymiseen? Mitä "poppaskonsteja" on synnytyksen käynnistymiseen?

Jokainen on varmasti kuullut vanhan kansan vinkit synnytyksen käynnistymiseen: kolme ässää eli siivous, saunominen ja seksi. Mihin ne perustuvat ja miten synnytys käynnistyy? Jännää on, ettei vielä 2000-luvullakaan tiedetä kaikkea sen käynnistymiseen liittyen. Hormoneihin se liittyy totta kai, mutta täysin tarkkoja mekanismeja tai ajankohtaa ei tiedetä. Jollain synnytys käynnistyy jo hyvin ennenaikaisesti ja osalla vasta 42+ viikoilla. Niin sanottu normaaliaikainen synnytys on viikoilla 38 - 42, eli vaihteluväliä on useampi viikko. Tämä saattaa tuskastuttaa äitejä, jos ollaan jo yli lasketun ajan, eikä mitään tapahdu. Tosiasiassa raskaus on yliaikainen vasta 42 viikosta eteenpäin. Laskettuna päivänä syntyy n 5-10 % lapsista, eli sen suhteen ei kannata pitää toiveita kovin korkealla… Joskus synnytys joudutaan käynnistämään lääketieteellisesti sairaalassa, mutta tässä tekstissä en käsittele varsinaisesti niitä.
Joskus synnytys käynnistyy silloin kun sitä vähiten odottaa.

Naisen keho alkaa valmistautua synnytykseen viikoilta 32 - 34 lähtien. Relaksiini hormoni löystyttää sidekudoksia entisestään, jotta synnytys olisi mahdollinen. Progesteronin pitoisuus laskee ja estrogeenin puolestaan nousee. Progesteroni on keltarauhashomorni, joka mahdollistaa raskauden synnyn ja ylläpitää sitä. Estrogeeni eli naishormoni vaikuttaa mm kohdun ja limakalvojen toimintaan. Oksitosiinireseptoreiden määrä kasvaa. Oksitosiini on synnytyksen käynnistymisen ja etenemisen kannalta tärkeä, koska se saa aikaan kohdun supistelua. Kyseinen hormoni liittyy nautintoon, mielihyvään ja rakkauteen. Lisäksi sillä on merkitystä maidonnousuun ja imetykseen. Melatoniini (ns unihormoni) tehostaa oksitosiinin toimintaa, siksi synnytys monesti käynnistyy keskellä yötä. Prostaglandiini hormoni kypsyttää kohdunkaulaa ja myöhemmin aiheuttaa supistuksia.

Palataan kolmeen ässään ja niiden vaikutuksiin. Siivous ja liikunta yleisesti vaikuttavat endorfiineihin eli hyvänolon tunteeseen. Siivouksella voidaan ajatella olevan yhteys myös henkiseen valmistautumiseen ja pesänrakennusviettiin. Seksiä harrastaessa erittyy oksitosiinia ja siemennesteessä on prostaglandiinia. Edellisen kappaleen tietojen mukaan vaikutukset voisivat olla siis hyviä! Saunominen liittyy tietysti rentoutumiseen, joka luonnollisesti vaikuttaa hormonitoimintaan. Ihmismielellä on aika suuri vaikutus rentoutumiseen, eli saattaa olla että synnytys käynnistyy sitten, kun oikeasti pystyy ottamaan rennosti myös henkisesti. Jos stressaa jostakin, keho ehkä ajattelee, ettei vauvan ole turvallista syntyä juuri nyt. Joskus stressiä saattaa lisätä se, että laskettu aika on ollut ja mennyt ja olo tukala. Pyydän: älkää ottako tätä tekstiä liian kirjaimellisesti ja kivittäkö minua, koska en suinkaan väitä että se olisi PELKÄSTÄÄN siitä kiinni, osaako rentoutua kunnolla vai ei. Se on yksi niistä monista asioista jotka vaikuttavat.


Synnytyksen käynnistymisen stimulaatiohoitoja on olemassa akupunktion, akupainannan, vyöhyketerapian ja hieronnan keinoin. Kaikki nämä pyrkivät vaikuttamaan juurin edellä mainittujen hormonien toiminnan tehostumiseen. Tieteellistä näyttöä näistä ei ole, mutta jos aika olisi muutenkin kypsä, ne saattavat ehkä hiukan nopeuttaa prosessia…Vadelmanlehtiteetä on suositeltu jossain keskustelupalstoilla, siitäkään ei ole tieteellistä näyttöä, mutta ei ole myöskään haittoja. Jopa tulinen ruoka oli mainittu eräässä listassa. Sen syöminen vaikuttaa endorfiineihin ja vatsan toimintaan, joka saattaa stimuloida kohdun supisteluja. Mitään hävittävää näiden kokeilussa tuskin on.Edellisen työpaikan pomoni oli pitkän linjan akupunktio-osaaja ja hän näytti minulle nämä synnytyksen käynnistymiseen liittyvät pisteet, ennen kuin jäin äitiyslomalle. Ajattelin itse pistellä niitä pisteitä joillakin terävällä, jos bebe ei ala sieltä kuulumaan… Mies totesi, että et varmana!! Minä vastasin: ”hahaa, et sinä tiedä mitä mä täällä päivisin teet kun oot töissä!” Tähän ei kuitenkaan tarvinnut ryhtyä, sillä poitsu syntyi viikolla 39+4. En ehtinyt kokeilemaan edes noita vanhan kansan kikkoja, sillä minun synnytykseni käynnisti villakoiran pentujen näkeminen! Torstaina 14.12.2017 olimme kaverini luona, jolla on kaksi villakoiraa ja toinen niistä oli saanut viisi viikkoa sitten kolme pentua. Pennut olivat totta kai hyvin suloisia ja avuttomia ja näemmä saivat minun oksitosiinit hyrräämään! Seuraavana yönä klo 3 alkoi ensimmäiset tuntemukset ja 15.12.17 klo 13.26 poika näki päivänvalon.


Vauvat syntyvät sitten kun he (ja äidin keho) ovat siihen valmiita. MUTTA jos jossain on koiranpentuja, minun vinkkini on, että mene sinne! Varmaan muutkin eläinvauvat – ja miksei ihmisvauvatkin saattavat toimia yhtä hyvin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oletko sinäkin työntänyt lastenvaunuja aina väärin?

En malttanut millään olla käyttämättä klikkiotsikkoa, koska se sopi tähän aiheeseen! Pahoittelut siitä. Vaunulenkkeily on yksi yleisimmistä ja helpoimmista liikuntamuodoista äideille. Lisäksi äideillä on monesti niskahartia ja yläselkä jumissa. Emme siis halua vaunulenkeillä ainakaan lisätä niitä jumituksia, siksi tämä aihe. Lisäksi synnytyksestä toipuvassa kropassa saattaa tuntua kipuja, jos huonolla tekniikalla työntää rankassa maastossa pitkää lenkkiä.

Hyvässä asennossa rattaat/vaunut ovat lähellä kroppaa, hartiat alhaalla ja kyynärnivelet noin 90 asteen kulmassa (riippuen siitä kuinka hyvin työntöaisaa saa säädettyä). Jos rattaat karkaavat liian kauas eteen kädet suoristuvat, yläselkä pyöristyy ja hartiat nousevat ylemmäs. Lisäksi ylämäkeen työntäessä vaunuja kovin kaukana itsestä kohdistuu vatsalihasten jännesaumaan voimakastakin rasitusta, johon se ei välttämättä olisi vielä valmis. 

Vaunulenkkeily kannattaa aloittaa ihan lyhyistä lenkeistä ja asteittain lisätä matkaa/aikaa. Kokei…

Synnytyksestä palautuminen (ensimmäiset kuukaudet) äitiysfysioterapian näkökulmasta

En ole suinkaan ensimmäinen joka tästä aiheesta kirjoittaa, mutta halusin kuitenkin tästäkin antaa oman panostukseni blogimaailmaan. Somesta saattaa joskus saada hiukan vääristyneen kuvan siitä, mitä joku on tehnyt. Tietenkään en halua pelotella ja sanoa, ettei saa tehdä mitään! Tässä – kuten monessa muussakin asiassa, palautuminen on hyvin yksilöllistä ja siihen vaikuttaa mm. kudostyyppi.Aihe on sen verran laaja, että rajasin tämän postauksen koskemaan ensimmäisiä kuukausia synnytyksen jälkeen. Nopeinta palautuminen on juurikin ensimmäiset kolme kuukautta, mutta sitä voi tapahtua vielä kaksi vuotta synnytyksen jälkeen imetyksen kestosta riippuen.

Mites sitten se liikunta? Osa äideistä ei malttaisi millään odottaa, että pääsisi takaisin raskaamman liikunnan pariin. Kukaan äitiysfyssari ei juuri kenellekään voi suositella juoksua tai hyppelyä sisältävää liikuntaa ainakaan ennen kolmea kuukautta. Sen jälkeenkään edellytykset niihin ei välttämättä ole vielä kunnossa. (Tästä aiheesta oma …

Oletko sinäkin pissannut aina väärin? -Vessa-asiaa lantionpohjan fysioterapian näkökulmasta

Nyt on blogihistoriani toinen kerta, kun käytän klikkiotsikkoa, mutta se jotenkin sopi tähän. Oli nimittäin "huvittavaa" saada itse 26-vuotiaana kuulla pissanneensa väärin ties kuinka kauan. Tällöin olin lantionpohjan fysioterapian peruskoulutuksessa vuonna 2017. Samana vuonna pari kuukautta myöhemmin tulin raskaaksi, mutta en tietenkään tiennyt sitä vielä silloin. Tässä tekstissä käsittelen siis vessa-asioita, mutta eri näkökulmasta, kuin lapsiperheessä yleensä. Nyt unohdetaan vaipat ja potat ja keskitytään äiteihin! (Sori isit, mutta miesten asioihin en ole niin perehtynyt.)
Mikä sitten on tämä väärä tapa pissata? Se, että pinnistelee ja ponnistelee sen eteen, että pissa ylipäätänsä tulisi tai tulisi mahdollisimman nopeasti. Tämä tapa aiheuttaa lantionpohjan ylijännitystä, lisää painetta alueella ja saattaa johtaa pissaamisen ongelmiin myöhemmässä elämässä. Nyt seuraa omakohtaisia paljastuksia: (synnyttämättömät naiset ja mieslukijat huom) alatiesynnytyksessä sain todellaki…